Olijfolie

Olijfolie, ook wel het vloeibare goud genoemd. Geen enkel ingrediënt is zo veelzijdig toepasbaar als olijfolie. Denk maar aan het gebruik in pasta’s, salades, snacks, brood, pasta, vlees, groenten en in soepen, salades en ja zelfs in desserts. Niks dat zo lekker is als een stukje brood dompelen in heerlijke Extra Vierge olijfolie. In de Mediterrane keuken kom je olijfolie overal tegen, logisch want de bakermat van de olijfolie is het Middellandse ze gebied. Olijfolie bevat ongeveer 70% enkelvoudige onverzadigde vetzuren en veel vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

Hoe verkrijgt men olijfolie?

Elke olijfboom produceert ongeveer 5 tot 10 kilo olijven per jaar. Hieruit kan men 1 a 2 liter olijfolie halen. 24 uur na de oogst worden de olijven geperst. Hierbij gebruikt men het vruchtvlees en de pitten. De pitten bevatten +/- 5% van de olie en het vruchtvlees heeft 30% tot 50% olie in zich. Na de persing ontstaat er een soort van olijfpasta. Voorzichtig gaat men de kneden waardoor de olie zich gaat afscheiden. De olie bevat nu echter nog water. Met behulp van een centrifuge haalt men het water uit de olie. Na deze bewerking gaat ment de olie filteren om eventuele onzuiverheden eruit te halen en dan bottelt men de olie in de diverse verpakkingen. De olie bewaart men best in een zo donker mogelijke verpakking. Dit om de olie te beschermen tegen het licht

De beste olijfolie is de Extra Vierge olijfolie, verkregen uit de eerste persing van de vruchten. Hierbij gebruikt men geen hitte of chemische stoffen om de olijfolie te verkrijgen. Bij olijfolie van mindere kwaliteit is dit wel het geval. Ook gaat men verschillende olijfolie soorten mengen en versnijden met andere olie soorten zoals arachideolie. Hierdoor krijg je dus olijfolie van mindere kwaliteit.

Het Mezzehuis biedt enkel Extra Vierge olijfolie aan en heeft hier zelfs ook de keuze tussen gewone Extra Vierge of Biologische Extra Vierge. De biologische versie is gekenmerkt door de volledig natuurlijke productie zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en dergelijke. Wij kopen onze olijfolie rechtstreeks aan bij de producenten na een kwaliteitscontrole op smaak en een chemische analyse.